Krimik és szakácskönyvek csatája: mozgalmas ősz az angol könyvpiacon
Fotó: Pixabay / isaiahkim
Krimik és szakácskönyvek csatája: mozgalmas ősz az angol könyvpiacon

Jóllehet Nyugat-Európában az ősz általában izgalmas időszak könyvpiaci szempontból, hiszen ekkor hirdetik ki a legnagyobb presztízsű díjak nyerteseit, idén a pandémia miatti tavaszi leállást követően még a megszokottnál is zsúfoltabb a naptár. Könyvpiaci körképünkben először Nagy-Britanniát vesszük górcső alá, ahol a karácsonyi bestseller cím elnyerése (is) a tét.

Noha itthon általában a tavaszi-nyári könyvünnepek, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, illetve a Könyvhét a kiadók számára meghatározó események, a pandémia idén ezt felülírta: a hangsúly őszre tolódott, a MKKE statisztikái szerint rekordmennyiségű tétel látott napvilágot, hasonlóan a nyugat-európai piac nagy részéhez – ahol viszont hagyományosan is a szeptember-októberi hónapok a legzsúfoltabbak. A franciául találóan „rentrée littéraire”-nek, irodalmi tanévkezdésnek nevezett időszak kifejezetten mozgalmasnak számít Nyugat-Európában (és a tengerentúlon is), hiszen ekkor hirdetik ki a legnagyobb presztízsű irodalmi díjak – Nobel, Booker, Goncourt, Amerikai Nemzeti Könyvdíj – szűkített listáit és nyerteseit, valamint októberben rendezik meg a Frankfurti Könyvvásárt is. Ezen kívül az angolszász piacon a kiadók szeptember-októberre időzítik azon megjelenéseiket is, amelyeket a karácsonyi vásárlási láz befutóinak várnak.

Idén azonban a pandémia átírta megszokott forgatókönyvet: Nagy-Britanniában szeptember 3-át az amerikai előválasztási időszak legforgalmasabb napja, az úgynevezett „szuperkedd” mintájára „szupercsütörtöknek” nevezték el, ugyanis csak aznap mintegy ötszázkilencven újdonság látott napvilágot – nem számítva a puhafedeles kiadásokat. Itt érdemes megjegyezni, hogy az angoloknál az új könyvek először mindig keménykötésben látnak napvilágot (hardback), és nagyjából csak egy évvel később jelennek meg puhafedeles, olcsóbb változatban (paperback).

A Bookseller szakfolyóirat adatai szerint ez a közel hatszáz kötet több mint huszonnyolc százalékos növekedés a tavaly őszi mennyiséghez képest: a pandémia miatt a brit kiadók is átütemezni kényszerültek a naptáraikat, és a tavaszi-nyári „nagy dobások” egy részét is őszre halasztották. Így jelen pillanatban sokkal szorosabb a verseny a karácsonyi bestseller kitüntető címének elnyeréséért (hiszen az őszi időszak valójában utóbbi előkészítésére, az izgalmas újdonságok felfuttatására szolgál), ehhez elég csak egy pillantást vetni az újdonságok listájára: Elena Ferrantétól J. K. Rowling-on át egészen Lee Childig és Nigella Lawsonig tart a sor. Határozottan erős mezőny, különösen, ami a krimiket és meglepő módon a szakácskönyveket illeti.

A titokzatos olasz írónő új regénye egyike volt a járvány miatt eltolt megjelenéseknek: A felnőttek hazug élete az eredeti május-júniusi időpont helyett világszerte (így hazánkban és Nagy-Britanniában is) szeptember 1-jén került a boltokba. Bár a szigetországban is nagy várakozás előzte meg, az eladási adatokon ez nem látszik: a Nielsen piackutató statisztikái alapján a Sunday Times által összeállított október 9-i lista fikciós kategóriájának tízes toplistáján nem kapott helyet. Ahogy szintén nincs a legnépszerűbb kötetek közt az új Nesbø-thriller (szeptember 17.), de még az egyébként bestseller-szerző Nick Hornby legújabb műve, a nemrég nálunk is beharangozott, magyarul is megjelent Olyan mint te (szeptember 17.) sem. Bő huszonnégyezres heti eladott példánnyal vezeti viszont a kategóriát az elsőkönyves Richard Osman krimije, a The Thursday Murder Club (szeptember 3.), és a dobogó második, illetve harmadik fokán is krimi áll: Ian Rankin A Song for Dark Times című könyve (október 1.) és J. K. Rowling Robert Galbraith álnéven írt Cormoran Strike-sorozatának ötödik darabja, a Troubled Blood, amely szeptember közepén jelent meg. Ken Follett, A katedrális révén itthon is nagy olvasótábort szerzett walesi író történelmi regénye, a már magyarul is olvasható Egy új korszak hajnala csupán az ötödik helyet tudhatja magáénak.

Az őszi újdonságok közt Hornby, Rowling és Follett mellett más szépírók műveit is megtaláljuk, amelyek ugyan az eladási sikerlistákra nem fértek fel, mégis az év legjobb könyveinek számítanak. Még szeptemberben új regénnyel jelentkezett a tavaly lovaggá ütött Rose Tremain – A kegyelem szigetei november elején jelenik meg magyar kiadója, a 21.Század gondozásában – és a szépirodalom fenegyerekének számító Martin Amis is (Inside Story). A legérdekesebb azonban, hogy úgy néz ki, az Asztúria hercegnője- és Booker-díjas John Banville beszállt a krimik ringjébe: október 1-jén megjelent Snow című kötete detektív-történet a javából.

Egy pillantást vetve az összesített toplistára, érdekes tendencia rajzolódik ki: szigorúan vett szépprózai kötetet itt sem találunk a legjobb tíz közt. Az első helyezett, heti több, mint kilencvenezres eladott példánnyal egy takarítási trükkjeiről híres Instagram-sztár, Mrs.Hinch This Is Me című önéletrajza, amelyet az előbb említett Osman- és Rankin-krimi követ, a negyedik pedig a minap lovagi címet, Dame előnevet kapó angol ikon, Mary Berry legújabb szakácskönyve.

Nagy kérdés, hogy Rowling/Galbraith magándetektívje az adventi időszakban meg tudja-e majd előzni valamelyik műfajbeli vetélytársát, ezzel az összesített listán jelenleg elfoglalt ötödik helyénél előkelőbbet harcolva ki magának. Itt komoly csata várható, hiszen a verseny már erős, pedig még meg sem jelent Lee Child testvérével, Andrew-val közösen írt, huszonötödik Jack Reacher-könyve, a The Sentinel, amely október 27-e után teljesen átalakíthatja a sorrendet.

Kevéssel Rowlingtól elmaradva hatodik helyen áll még repülőrajtot véve David Attenborough vallomásos kötete, A Life On Our Planet, amely alig két hete kapható – a maga „általános” kategóriájában pedig már második. Az Attenborough-könyv biztosan megy még előrébb, így esetleg a krimik harcába is beleszólhat. Az (ön)életrajzi mezőnyben most kezdhet ugyanakkor feljönni a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagja, Dame Hermione Lee Tom Stoppardról írt könyve, amelynek megjelenését az elmúlt hetekben komoly és pozitív kritikai visszhang övezte – kár, hogy valószínűleg csak egy bizonyos réteg érdeklődésére tarthat számot, legyen bármennyi olvasmányos a könyv, és ismert maga Stoppard.

Jamie Oliver legújabb könyvével az összesített toplista hetedik helyére verekedte be magát – azonban a „szakácskönyvek csatája” itt még nem ér véget. Október végén kerül ugyanis a boltok polcaira Nigella Lawson új kötete, a Cook, Eat, Repeat, amely a konyhában töltött karanténidőszak tanulságairól szól, rengeteg recepttel és jótanáccsal, illetve a Nigellától megszokott bensőséges hangvétellel. Az angol szaksajtó Lawson korábbi könyveinek népszerűségéből kiindulva, valamint tekintettel arra, hogy a boltok júniusi újranyitása óta huszonhét százalékkal, nagyjából kétmillióval több szakácskönyvet adtak el mint a tavalyi év azonos időszakában, a Cook, Eat, Repeat-et egyértelműen a kategória nyertesének várja.

A brit könyvpiaci naptár alapján egyelőre a hónap végéig látunk előre, így könnyen meglepetést okozhat egy későbbre időzített újdonság – de a novemberben kihirdetett Booker-győztes is átrajzolhatja a népszerűségi, eladási térképet. Nem beszélve a Costa Év Könyve-díjról, amelynek első válogatását november 24-én közlik.

 

A cikk szerzőjéről
Sárdi Krisztina (1989)

Kulturális újságíró, irodalomtörténész, a Magyar Tolkien Társaság tagja.

Kapcsolódó
Irodalmi ősz a portugál világban
Pál Ferenc (1949) | 2020.10.28.
Felbolydult a francia könyvszakma
Sárdi Krisztina (1989) | 2020.11.12.
Brexit-terápia kezdőknek és haladóknak (Nick Hornby: Olyan, mint te, Egy házasság helyzete)
Sárdi Krisztina (1989) | 2021.08.26.