Jan Carson: Képeslaptörténetek (2.)
Fotó: Flickr / Lee Coursey
Jan Carson: Képeslaptörténetek (2.)

Hogy leküzdje alkotói válságát, az EU-díjas északír írónő, Jan Carson 2015-ben elhatározta, hogy minden nap lejegyez egy történetet egy képeslap hátára, és elküldi egy barátjának vagy ismerősének szerte a világban. Mai mikronovellája középpontjában az IKEA!

31. hét – 2015. augusztus 1.

Belfast, Ikea

Joan Weber részére

Az Ikeában hagytam apámat. Túl öreg volt már hozzá, hogy továbbmenjen. Amikor megmutattam neki a nappali részleget – azt a sok sorba rakott és négyzetrácsosan elrendezett karosszéket, tisztára mint valami utcatérkép, majd rögtön utána az ágyakat ugyanígy –, egyenesen a szemembe nézett, és láttam, hogy beléköltözött a fáradtság. Túl sok lett volna elvárni tőle, hogy a konyhákig és a fürdőszobákig is eljusson; az izzó- és a lámpaosztályt már rég maga mögött hagyta.

– Ülj le ide – szóltam, és segítettem neki leereszkedni egy skandináv módra újragondolt barna Eames bőrfotelbe. – Ügyes vagy – mondtam –, annyira ügyes vagy, hogy ilyen messzire eljutottál.

Láttam rajta, hogy örül a pihenésnek, örül, hogy lekerült róla az elvárás terhe. Elfordultam az apámtól, és a hálószobák és a konyhák felé vettem az irányt. Nem néztem vissza. Nem mentem vissza érte. Az Ikeában csak egy irányba lehet menni.

*

A szöveg eredeti címe és megjelenési helye: Jan Carson: Postcard Stories. Birmingham, Emma Press, 2017.      

A cikk szerzőjéről
Jan Carson (1980)

EU Irodalmi Díjas északír író. Legutóbbi kötete: The Last Resort (Penguin, 2021)

A fordítóról
Gula Marianna (1970)

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója. A James Joyce Ulyssesének kanonikus magyar fordítását jelentősen átdolgozó műfordítói  munkacsoport tagja (Európa 2012, Helikon 2021). Legutóbbi kötete: A Tale of  a Pub: Re-Reading the “Cyclops” Episode of James Joyce’s Ulysses in the Context of Irish Cultural Nationalism (Debreceni Egyetemi Kiadó, 2012).

Kapcsolódó
Jan Carson: Képeslaptörténetek (1.)
A pandémia és a mikronovella (Jan Carson egyperceseiről)
Gula Marianna (1970) | 2021.04.21.
Jan Carson: Képeslaptörténetek (3.)
Jan Carson: Képeslaptörténetek (4.)