Petr Kukal: Sas nagyon
Fotó: https://www.flickr.com/
Petr Kukal: Sas nagyon

Egy sas nagyon

A feleségemmel szombatra az ígl veli (sasvölgy) nevű vörösbort szoktuk vásárolni nem tudta a nevét megjegyezni és mindig ígl veri-t (sas nagyon-t) mondott mikor aztán elvált tőlem Prométheusz lettem ha vörösbort iszom egy sas nagyon tépi a belsőmet.

Lemezek

A feleségem szörnyen picinyke volt a mellkasa olyan apró hogy amikor elaludt és szabályosan kezdett lélegezni ezeket a parányi mozgásokat inkább érezni mint látni lehetett hogy mennyire voltak parányiak hát mint a kontinentális lemezek elmozdulása amely évmilliók alatt teljesen megváltoztatja a világot.

Csillagkép

A feleségem hasán volt hét szeplő melyek sajátos alakzatban helyezkedtek el ha most néha éjjel nem tudok aludni lehajtott fejjel járkálok a lakótelepen és azt a csillagképet keresem.

Térképek

Töröld már meg a bögrédet mondta a feleségem mikor a kávémat letettem a szobai asztalra csupa folt lesz mint a térkép és tény hogy lettek rajt térképek minden este arra barangolok az ujjammal de egyáltalán nem tudom megtalálni azt a rég odaveszett világot.

Eurüdiké

Azt hiszem a Léthe nem lehet túl széles folyó legfeljebb mint a szakadék két hitvesi ágy között amióta a feleségem elment át se néztem a túlpartjára.

Lepke

Telente a gyerekekkel hóangyalt csináltunk a feleségem lepkének nevezte ezeket a lenyomatokat veszekedtem vele hogy angyalnak mondják aztán idén véletlenül belefutottam egy ilyen angyalkába most magam is inkább lepkének láttam halálfejes lepkének.

A vers szerzőjéről
Petr Kukal (1970) cseh költő, prózaíró, publicista.

A fordítóról
Vörös István (1964)

József Attila-díjas költő, író, drámaíró, műfordító.